De kloosterput is in 1928 gebouwd op de originele put (die volgens oude geschriften geneeskrachtig water bevatte) van het voormalige Cisterciënzer klooster “Groot Galilea” (1406-1580) door de Enschedese textielbaron Ludwig van Heek.

De putrand komt uit Frankrijk en de overkapping is gemaakt naar een Zuid-Tirols voorbeeld van een kloosterput in de buurt waar van Heek een vakantiehuis had.

Eind jaren 80 is de putrand helaas gedeeltelijk vernield maar gelukkig door een aantal mannen uit Sibculo hersteld met nieuwe elementen uit zelfgemaakte mallen. De put werd geadopteerd door de leerlingen van de school in Sibculo en alle namen van kinderen en onderwijzers werden in een koker in enkele elementen van de put verwerkt die in 1995 feestelijk werd onthuld.

In 2020 was de overkapping van de put heel nodig aan een restauratie toe. Het houtwerk was gedeeltelijk verrot en ook veel pannen waren stuk. Dankzij subsidies van Gemeente Hardenberg, Provincie Overijssel en Landschap Overijssel, kon onder auspiciën van Monumentenwacht, begonnen worden met de restauratie. De Stichting Klooster Sibculo heeft aan de firma Hans uit Vriezenveen opdracht gegeven om de restauratie te gaan uitvoeren en zij hebben dit zeer vakkundig gedaan.

Op 3 juli 2021 hebben wij de gerestaureerde put, waarvan wij als stichting eigenaar zijn, feestelijk onthuld. Het Sibculose kenmerk pronkend op vele foto’s en ansichtkaarten staat er weer schitterend bij en kan de komende 100 jaar weer mee.